Q 1. Why do we need safety spectacles?

Ans. In industries and other working conditions, there are hazards like dust particles, metal chips, chemicals and radiations according the process carried out. To protect us from these hazards, we need proper safety equipment.

Q 2. Will one safety spectacle protect us from all hazards?

Ans. No. There are various models of safety spectacles, goggles and face shields designed and manufactured according to the need of different hazards. We have to select the suitable one and use.

Q 3. How is a goggle different from a spectacle?

Ans. A spectacle generally has a lens mounted on a frame with side arms and it covers the maximum of the area around our eyes while in a goggle, the lens is mounted on shroud and it completely seals the area around eyes. Goggles generally have headbands for better fit.

Q 4. What is the material of lens in a safety spectacle?

Ans. Safety spectacles are generally made up of polycarbonate lens due to its properties that make it the most suitable. There are also other options like acetate, trivex, CR 39 etc.

Q 5. Does a person using a prescription glass need safety spectacle?

Ans. Yes. Normal prescription glasses do not have the impact resistance, physical design and UV protection which are needed in the workplaces. So, do not provide the needed protection.

Q 6. How can a prescription glass user wear safety spectacle?

Ans. There are certain models of safety spectacles that are compatible to be used over the prescription glass. KARAM offers ES 007 and ES 014 models for this purpose. They are optically neutral and hence do not cause any change in the power of the prescription glass, thereby offering best vision.

Q 7. Which lens should be used for protection against UV rays?

Ans. Polycarbonate, by its nature filters 99.9% UV rays. In that way, all KARAM spectacles have UV protection.

Q 8. Are safety spectacles suitable for chemical protection?

Ans. No. Chemical splash goggles are the suitable protection against chemicals. They cover and seal the eyes with a tight fit, so that the chemicals cannot enter. KARAM offers ES 008 and ES 009 for chemical protection.

Q 9. Which lens material has the highest chemical resistance?

Ans. Though Polycarbonate has a good resistance over many chemicals, acetate lens has a higher resistance compared to other lens materials. KARAM offers ES 016 with acetate lens.

Q 10. Which spectacles can be used for welding work?

Ans. For welding work, welding shield with proper IR filter is the suitable solution.

Q 11. Is IR filter common for all types of welding?

Ans. No. There are different IR filter shades. The wavelength of IR emitted from different types of welding works varies. We should select the suitable filter. Generally IR 5 shade suits all gas welding types and IR 11 suits arc welding types.

Q 12. What are the welding spectacles present for?

Ans. Welding spectacles are suitable to be used by the helpers and supervisors. Direct welders should use welding shields and helmets.

Q 13. Where can we use smoked spectacles?

Ans. Safety spectacles with smoked lens are suitable for working outdoor and in high light conditions. They should not be used for welding.

Q 14. Can amber lens be used for night vision?

Ans. No. Amber lens enhances the vision by blocking some colors in the present light. It cannot be used in absence of light.

Q 15. I have to move frequently between machine shop and outdoor works very often. Which spectacle will be suitable for me?

Ans. The indoor/outdoor spectacle with a slight tinted coating makes the user comfortable both in the outdoor and indoor light. So that is the most suitable spectacle for your work. KARAM offers ES 006 for this application.

Q 16. Is that model ES006 a photochromatic one?

Ans. No. None of the models of safety spectacles are photochromatic. It is a slight tint of coating done on the lens.

Q 17. What is hard coating?

Ans. Polycarbonate lens get scratched due to its physical property and the working conditions where we use it. So, to minimize scratches, a chemical coating is done. This is called hard coating.

Q 18. Why do the spectacles get fogged during usage? What is the solution for that?

Ans. Fogging on lens happens while working in some applications due to moisture. It will affect our vision. For such applications, anti-fog coated lens should be used.

Q 19. Is there any solution to avoid dust build up on lens while working in cement factories?

Ans. Yes. The dust gets accumulated on the lens due to the difference in charge between the lens and dust particles. Anti-static lens prevents development of charge and minimizes accumulation of dust over the lens.

Q 20. How is the heat resistance of the safety spectacles?

Ans. The safety spectacles are tested at a temperature of 55°C during the impact test. A human being wearing safety spectacle cannot bear and work in such high temperatures. Such works should be carried out with proper suits.

Q 21. Why do the goggles have ventilation?

Ans. The goggles give a complete sealing by tight fit and hence the user gets sweat soon. Also this sweating creates moisture that disturbs the vision. So, the goggles are provided with indirect ventilation holes for the comfort of the user and clear vision.

Q 22. What is the life of a safety spectacle?

Ans. The life of a safety spectacle is not fixed and it varies according to the usage and maintenance. The working conditions also affect the life of the spectacle.

Q 23. How is the quality of a safety spectacle ensured?

Ans. There are many certifying bodies to test and certify the safety spectacles. The popular certifications in India are the ISI, ANSI and EN certifications. The respective markings will be embossed on the spectacle permanently.

Q 24. What are the numbers and letters present on the lens of most safety spectacles?

Ans. They are the lens markings. These markings are done according to the tests the spectacle has undergone based on the respective standards (Contact us for further details). The frames also have such markings.

Q 25. Can we wash the safety spectacle with water?

Ans. No. The safety spectacles should never be washed with water as the chemical coatings will get spoiled.

Q 26. How should we maintain a safety eye wear?

Ans. Any safety eye wear should be cleaned with a soft cloth (mostly provided with spectacle) in a gentle way after every use and stored in a proper case. The lens should not be placed on rough surfaces. It should not be washed with water. We can use the proper lens cleaning solutions available in the market to clean the lens.

Q 27. Can we use the welding spectacle in Laser applications?

Ans. No. Laser is a process where higher energy and heat are involved. So, there are different spectacles and standards for laser protection. Welding spectacles are not suitable for laser protection.

Q 28. What is an FT impact test?

Ans. According to EN 166, the safety spectacles are tested at various speeds with a steel ball of 6mm diameter, 0.86 grams weight.
Test is done at 45m/s and marked as F.
Test is done at 120 m/s and marked as B.
If the test is done at 190 m/s, then it is marked as A.
The letter T denotes that the spectacle has been treated at extremes of temperature (-5°C for 1 hour and +55°C for 1 hour) before the impact test.

Q 29. Does a FT marked spectacle gives proper protection against molten metal?

Ans. No. For proper protection against molten metal, we should use a safety goggle marked BT as the impact of molten metal would be higher.

Q 30. Is there any AT marked spectacles available?

Ans. No. At marking is done for face shields used in blasting kind of applications where very high impact is possible.


Click Here to view KARAM Eye Protection Range