Q 1. Why are safety shoes required?

Ans. In industries and various working conditions, there are several hazards including physical hazards like falling of heavy and sharp objects, hitting on machinery, slips due to oily floor, chemical splashes etc., To protect our foot from all these hazards, shoes with special safety features are required.

Q 2. What are the differences between a regular shoe and a safety shoe?

Ans. A safety shoe has toe protection caps made of steel/fibre. The sole of the safety shoe has been designed to provide higher grip to the floor and withstand penetration of sharp objects and heat. Regular shoes do not have these safety features.

Q 3. What is a steel toe?

Ans. A steel toe is the cap made of steel positioned below the upper front part of the safety shoe in order to protect the wearer from impacts and compressions. The steel toe is tested for impact and compressions according to the standards.

Q 4. In our workplace, we have electrical hazards. Will a safety shoe with steel toe be suitable for us?

Ans. Safety shoes with composite toes are suitable for work locations with electrical hazards. They provide the same protection against impact and compression as a steel toe.

Q 5. How does the sole protect us from hazards?

Ans. The sole of a safety shoe is constructed of three layers. The outsole which is in direct contact with the floor, midsole above that which gives strength and durability and the insole which is in contact with the foot through the insock. These layers provide the required safety for the user.

Q 6. If the safety shoe is with such a construction, will it be comfortable for the user to wear all the day?

Ans. Certain reputed brands make safety shoes with breathable leather which gives possible air circulation. Also, shock absorbing feature is provided in the sole part and it gives comfort to the user. There are also other comfort features like soft tongue, insock for reducing fatigue to the user.

Q 7. What is injection moulding and how does it affect the quality of the safety shoe?

Ans. Injection moulding is the latest method in shoe construction, where the PU is directly injected and attached to the leather part. This gives the best bonding and hence the life is long lasting. No adhesives are used to attach and hence there is no problem of adhesive failure in this type of construction.

Q 8. Which material is the sole made up of?

Ans. There are various material options for sole including Polyurethane, nitrile rubber, PVC etc., Each material has its own advantages and limitations. Polyurethane is better because of its properties like light weight, heat resistance to an extent, chemical resistance, comfort etc.

Q 9. What is the role of leather in the quality of a safety shoe?

Ans. Leather is used to make the upper part of the shoe. There are different layers of leather which differ in quality. The upper most layer has the highest quality and it is called grain leather. It gives higher life and strength.

Q 10. Is it necessary to wear socks with a safety shoe?

Ans. Socks are important while wearing any shoes. And most importantly in safety shoes, socks are essential for comfort and protection too. The continuous friction between the leg and shoe may cause blisters if socks are not used. Also, the fit of socks is essential for comfortable working. Socks of proper material are to be used as it may cause odour and itching if low quality socks are used.

Q 11. I move frequently from the office to factory and attend meetings also. Can I have a safety shoe that looks better?

Ans. Yes. There are shoes with very good formal look and safety features including steel/fibre toe. There are also sporty look safety shoes. KARAM offers a wide range of formal and sporty look safety shoes.

Q 12. Where is the anti-static property required?

Ans. In some work locations where involvement of chemicals, explosives, microchips etc., is there, friction causes electrostatic charge which may lead to spark and explosions. Here, antistatic property is required to prevent accumulation of charge.

Q 13. I use size 8 of regular shoes. Will my size change in case of safety shoes?

Ans. No. Generally, the size does not change in case of safety shoes. But still, there may be slight change in sizes among different manufacturers. Hence a trial test is essential before purchasing a safety shoe. Shoes without proper fit lead to discomfort and compromises safety.

Q 14. How should a safety shoe be maintained?

Ans. Safety shoes should be cleaned and left to dry off after every use. They should be stored in a proper box. Antistatic shoes should be completely soil free as it may affect the property. Polish the safety shoes regularly.

Q 15. Can a new shoe be stocked before usage?

Ans. Due to the property of PU, safety shoes should always be used after purchase as soon as possible. If it is stocked for a long time, sole breakage and separation are possible.

Q 16. Are safety shoes common for male and female?

Ans. No. There are exclusive models for women designed to provide comfort according to their foot anatomy. The sizes also vary from men to women. KARAM offers two exclusive models for women.