Q 1. Why does a Block needs servicing?

Ans. As per EN 365:2004, all Fall Protection Equipment must be inspected and recertified at least every 12 months by a competent person (4.4.). Also, once a block has arrested a fall it must be inspected by a competent person before being used again (4.2.2. m). Besides complying with the norms, inspecting/ servicing the block on an annual basis or after a fall-arrest would mean longer life and optimum performance in case of another fall, thus saving lives AND money.
Note: As block is an engineered product, competent person must be trained and authorised by the manufacturer (3.3.).

Q 2. Who will Service / Repair the Blocks?

Ans. Blocks will be Serviced / Repaired & Tested at the Authorised Service Centre set-up by KARAM, using genuine KARAM spare-parts. Post servicing/ repair, the blocks are subjected to same stringent testing procedures and quality checks as a new block. The block will be cleared for dispatch only after satisfactory performance as per the norms.

Q 3. What is included in the Block Servicing?

Ans. The servicing includes inspection, cleaning and restoring the block’s internal mechanism, replacing certain mandatory parts, testing, packaging and dispatch.

Q 4. Why not just procure new blocks instead of getting them serviced?

Ans. Servicing can be done at approximately 30% of the cost of a new block, provided no major replacement is required. That is a huge cost-saving on an organisations safety budget.

Q 5. How can we ensure that the block is ready for use after service as it is a matter of life of a worker?

Ans. All servicing / repairs will be done by Technicians trained by KARAM, using genuine KARAM spare-parts. Post servicing/ repair, the blocks will be subjected to same stringent testing procedures and quality checks as a new block. The block will be cleared for dispatch only after satisfactory performance as per the norms.

Q 6. Will KASC provide a Test Certificate for the serviced Block?

Ans. Yes, the Test Certificate will be provided for the serviced Block and will be dispatched along with the invoice.

Q 7. Who will bear the transportation cost?

Ans. The transportation cost is not included in the servicing fee and will be borne by the client. The blocks should be sent to KASC on Paid basis. KASC will dispatch the serviced blocks on To-Pay basis. Clients should indicate their preferred Transporter / Courier while sending the blocks.

Q 8. Who will Issue the Way Bill / Road Permit?

Ans. Way Bill / Road Permit or any other entry document will be issued by the Receiver. Hence, initially KASC will issue the Way Bill / Road Permit; subsequently the client will issue the Way Bill / Road Permit for return dispatch of the serviced blocks.

Q 9. What is the Payment Process?

Ans. Blocks will be serviced/ repaired against Advance Payment only. KASC will send a Proforma Invoice (PI) after inspection of the block indicating if any part is required to be replaced (in addition to the mandatory parts covered in servicing). Client will make the payment against the PI. KASC will carry-out service / repair of the block after receiving the payment.
Please refer to the “KASC Process Flow” for further information.

Q 10. We have purchased the blocks through KARAM distributor. Do we have to send the blocks through the distributor or directly to KASC?

Ans. It is at the client’s discretion whether to send the blocks through the channel partner or directly to KASC.

Q 11. What if the Block malfunctions during the warranty period?

Ans. KARAM gives three months warranty on Blocks against any manufacturing defect. The warranty is effective from the date of purchase. In case the block malfunctions during this period, KASC will service the block without charge. However the two-way transportation cost will have to be borne by the client.
The warranty does not cover damage/ malfunction due to wrong usage, storage or misuse.
Please read “Do’s and Don’ts of Retractable Fall Arrestor Blocks” for further information.

Q 12. What will be the Post-service warranty period?

Ans. Post-service warranty period will be 30 days from the date of dispatch of serviced/ repaired Block.

Q 13. Will KASC also service/ repair blocks of other manufacturers?

Ans. KASC is authorised for servicing / repair of KARAM blocks only. We are committed to “understanding your needs better” hence we’re offering these services to our esteemed client have put their trust in KARAM products. KASC will not service blocks manufactured by others.

Q 14. What are the applicable taxes?

Ans. VAT and Service Tax will be charged as prescribed by government rules.

Q 15. How much time will it take to service the block once payment is made?

Ans. The block will be readied for dispatch within 3 business days of receipt of payment. The actual dispatch is dependent on receipt of waybill/ entry permit, if applicable.